Beeld: ©RVO

Nieuw: nieuwsbrief 2 rVDM

U ontvangt deze nieuwsbrief met informatie over het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (rVDM) omdat u zich heeft geabonneerd. Met deze nieuwsbrief willen wij u informeren over de ontwikkelingen van het nieuwe rVDM-systeem. Na de zomer informeren we u hoe u zich kunt voorbereiden. 

Nieuws

De beoogde invoeringsdatum van het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (rVDM) is 1 januari 2023, zoals vermeld in de kamerbrief over de voortgang van realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen. Vanaf dat moment wordt het huidige papieren VDM vervangen door het rVDM. We starten dan met een nieuwe manier van werken voor vervoerders, leveranciers en afnemers van mest. De belangrijkste verandering is dat vanaf 1 januari 2023 de mesttransporten vooraf worden gemeld. En dat de leverancier en afnemer de transportgegevens na het transport digitaal bevestigen.

Op dit moment testen we samen met de sector en BMS-leveranciers het nieuwe rVDM-systeem. Om zo de laatste kinderziektes eruit te halen. De pilot met de webschermen van e-CertNL loopt vanaf juni 2022. Binnenkort start ook de pilot met het systeem van de leveranciers van bedrijfsmanagementsystemen (BMS).

Maakt u gebruik van een BMS-pakket en doet uw BMS-leverancier mee aan de pilot, dan kunt u ook meedoen. Als u wilt meedoen aan de pilot, dan kunt u zich aanmelden via onze website.

Vraag en antwoord

We krijgen regelmatig vragen over het rVDM. Soms van deelnemers aan de pilot en soms van mensen die alvast wat meer informatie willen. Zoals onderstaande vraag:

Ik moet een kenteken/kenmerk opgeven voor mijn voertuig. Wat vul ik daar in?

Intermediairs vullen het kenteken van het trekkende voertuig in. Zij geven ook altijd het kenteken van het voertuig met GR-apparatuur op. Dit is vaak een getrokken voertuig.

Bent u geen intermediair? Dan kiest u altijd voor een voertuig zonder GR. Als dat voertuig een kenteken heeft, vult u dat altijd in. Als u meer voertuigen gebruikt, geeft u het kenteken op van het voorste (trekkende) voertuig en het achterste (getrokken) voertuig. U kunt Nederlandse en buitenlandse kentekens invullen in e-CertNL.

Heeft uw voertuig geen kenteken? Dan vult u Geen in. Of uw voertuig een kenteken moet hebben leest u op de website van de RDW.

Bekijk hier de antwoorden op de meest gestelde vragen.

'Het wordt even wennen, maar uiteindelijk pluk je er de vruchten van'

De invoering van rVDM komt langzaamaan steeds dichterbij. Door rVDM krijgen we straks een beter inzicht in de verantwoording van onze meststromen. De mest wordt dan op een verantwoorde manier vervoerd. Alle reden om Hans Verkerk, manager beleid van Cumela eens te bevragen op zijn visie op rVDM. Lees het interview met hem op onze website.

Hans Verkerk

Goed voorbereid met serie video's

Hoe kunt u straks werken met de nieuwe schermen van e-CertNL? Hiervoor zijn zes instructiefilmpjes gemaakt. De video’s zijn nog concepten en kunnen dus nog aangepast worden. Maar u kunt nu wel alvast op uw gemak bekijken hoe u straks meldingen verstuurt in de schermen van e-CertNL. Bekijk alle video’s op de website van verantwoordmestvervoer.nl. In de eerste video ziet u bijvoorbeeld hoe u inlogt in e-CertNL. Zo bent u goed voorbereid als rVDM op 1 januari 2023 start.

Een screenshot van een video waarop een inlogscherm te zien is

Support

Heeft u vragen? Kijk dan op www.rvo.nl/rvdm. Of neem telefonisch contact met ons op: 088 - 042 42 42 (lokaal tarief).