Beeld: ©RVO

Nieuw: nieuwsbrief 6 rVDM

U ontvangt deze nieuwsbrief met informatie over het realtime Vervoersbewijs dierlijke meststoffen (rVDM) omdat u zich heeft geabonneerd. U weet het vast al: met ingang van 1 januari 2023 is de manier waarop mestvervoer wordt doorgegeven veranderd. Dat doen we nu met rVDM.

RVO helpt agrariërs op weg met wegwijzer rVDM

Vanaf 1 januari 2023 is voor het leveren, vervoeren en afnemen van dierlijke mest het digitaal en realtime Vervoersbewijs dierlijke meststoffen (rVDM) nodig. Om agrariërs nog beter op weg te helpen, heeft RVO de zogenaamde wegwijzer rVDM ontworpen.

Deze wegwijzer helpt vervoerders, leveranciers en afnemers op weg met het rVDM.

De wegwijzer is te vinden op: https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/wegwijzer-rvdm/

Instructievideo: uitleg over inloggen op e-CertNL

Om rVDM te gebruiken heeft u een e-CertNL-account nodig. Het account voor dit systeem maakt u zelf aan. U maakt een account aan door naar de site e-cert.nl te gaan. Dan klikt u in het witte blok ‘Direct naar’ op ‘Inloggen bij e-CertNL’. Om in te kunnen loggen op e-CertNL heeft u eHerkenning niveau2+ nodig. Als u nog geen eHerkenning heeft, dan kunt u dit aanvragen op www.eherkenning.nl. Na het inloggen kiest u voor ‘rVDM Vooraanmelding’ en daarna volgt u de stappen in het scherm.

In deze instructievideo zijn alle stappen overzichtelijk in beeld gebracht.

Illustratie van een man achter een laptop. In een blauw tekstbalkje staat de tekst eCertNL.

De webapplicatie rVDM: hoe kan ik die gebruiken?

Om via uw mobiele telefoon met rVDM aan de slag te gaan, heeft e-CertNL een handige webapplicatie (de rVDM-app) ontworpen. U kunt daarvan gebruik maken, door een aantal stappen te doorlopen (via de webbrowser op uw mobiel). U doet dat op dezelfde manier als bij de webschermen. Hoe u dat precies doet, staat stapsgewijs uitgelegd op e-cert.nl. U kunt de rVDM-app bovendien toevoegen aan uw startscherm, zodat u de mobiele app de volgende keer snel kan openen. U hoeft dan bovendien niet meer elke keer naar de website te gaan. Hoe u de app toevoegt, hangt af van uw toestel. Ook dat staat overzichtelijk op e-cert.nl uitgelegd. U logt wel elke keer in met eHerkenning.

Illustratie die in drie afbeeldingen uitleg geeft over de rVDM app

INTERVIEW - WAT JE VROEGER MET JE TYPMACHINE DEED, DOE JE NU MET JE COMPUTER – Een inspecteur vertelt

In de afgelopen maanden bezig is de inspectie van de NVWA druk bezig om de invoering van het rVDM in de praktijk te monitoren. NVWA ziet samen met RVO toe op de naleving van het mestbeleid van de overheid. Bij inspecties zijn de inspecteurs uiteraard alert op mogelijke fraude. Bij de invoering van rVDM staat ondersteunend handhaven voorop. Alle reden om met een inspecteur terug te kijken op de eerste maanden

Hoe kijkt de NVWA tegen de invoering van rVDM aan: wat zie je als inspecteur nu in de dagelijkse praktijk?

‘Om kort te gaan: het rVDM is een mooi systeem!’ Eigenlijk lijkt het best op het oude systeem, op het VDM, zoals het vroeger was. En tegelijkertijd zie je: in de beginfase was het voor alles en iedereen even wennen. Ik denk dat het echt gemakkelijker geworden is.

De invoering is, samen met de sector, eigenlijk best heel goed gegaan. En goed gedaan. Er is veel tijd ingestoken!

Nu we het over de sector en de gebruikers hebben: hoe gaat het met de invoering? Gaat het goed?

Alhoewel dat uiteraard niet voor iedereen geldt, is het grootste deel van de gebruikers er wel blij mee: ‘Het scheelt tijd. Administratief is gemakkelijker geworden: je hoeft al die papieren niet meer te bewaren.’ Dat komt ook omdat de meeste vervoerders zich echt goed hebben voorbereid. En natuurlijk, vertelt de inspecteur: ‘Je hoort ook wel: het is een drama.’ Maar dat is toch echt een minderheid. Maar: ‘Het is niet meer dan het digitaliseren van een bestaand systeem. Angst daarvoor is eigenlijk niet nodig. Wat je vroeger met je typmachine deed, doe je nu met je computer.’

Wat merk je dan nu in de praktijk? Waar lopen gebruikers tegenaan?

Zowel wij, als NVWA als de sector moeten natuurlijk nog even wennen. Soms heb je als gebruiker op een verkeerd knopje gedrukt. En dan gaat het even mis. Het is nog een kwestie van wennen. Dat laat ook een praktijkvoorbeeld zien: een van de inspecteurs sprak onlangs een vervoerder, die een boer-boertransport niet aangemeld kreeg: ‘Ik krijg mijn transport niet in het systeem ingevoerd!’ Na enig doorvragen bleek, dat ‘boer-boer’ in zijn BMS onder de categorie ‘maatwerk’ en ‘uitzonderingen’ viel. En dat hij pas daarna, als hij die stappen had doorlopen ‘boer-boer’ kon selecteren. Een duidelijk voorbeeld van ‘nog even wennen’.

NVWA noemt dat ‘ondersteunend handhaven’: niet gelijk een boete uitdelen, maar met elkaar bekijken wat er écht aan de hand is: ‘Je bouwt daardoor een andere band op met vervoerders.’ Om precies te zijn: administratieve vragen moeten – natuurlijk- bij RVO binnenkomen, vragen over de handhaving beantwoorden wij als NVWA. Met ons Klantcontactcentrum is afgesproken dat we bellers -waar nodig- netjes doorverwijzen naar RVO. En natuurlijk hebben we onderling overleg als er iets niet duidelijk is. Maar wat leuk is:  Vervoerders die vragen hebben over handhaving nemen nu ook zelf contact op met ons, als ze daarmee zitten. En dan helpen we.’

Hoe hebben jullie je zelf eigenlijk voorbereid?

We zijn natuurlijk al een tijd aan de slag. Dankzij het meekijken tijdens het schaduwdraaien en de pilot (lente/zomer 2022) hebben we natuurlijk al veel ervaring opgedaan,’ ook als inspecteurs, stelt de inspectie vast. Nu de wet per 1 januari 2023 is ingevoerd, zitten we nu dicht op de praktijk. In het team hebben we iedere week een stand up: waarbij we goed kijken wat er nog verbeterd kan worden.

Hoe kijken jullie naar de toekomst?

We kunnen een volgende stap zetten met onze handhaving. We merken dat we ons omdat het over digitalisering van een systeem gaat, toch andere vragen stellen: hebben we te maken met onkunde of onwil? Dat is soms best lastig vast te stellen. Soms staat een transport er bijvoorbeeld twee keer in: in de webschermen en in het BMS. En dan gaat het natuurlijk mis. Ook zien we soms dat het BMS-systeem nog niet altijd goed aangesloten is op alle maatwerk: soms staat er gewoon een foutief advies in het systeem. Kortom: alle kinderziektes zijn er nog niet uit. Maar we komen er wel!

Stappenkaart: leverancier die vervoert zonder GR/GPS

Bent u leverancier van dierlijke mest en vervoert u deze zélf naar uw afnemer? En bent u geen geregistreerde intermediair? Bij dit maatwerkvervoer zonder GR/GPS-apparatuur zijn er in totaal vijf meldingen. U doet namelijk geen laadmelding. Vanaf 1 januari 2023 doet u vooraf de vooraanmelding en de startmelding via de webschermen van e-CertNL of eventueel via een BMS. Wilt u een compleet overzicht van het rVDM bij maatwerk vervoer zonder GR/GPS? Kijk op de website van RVO, of download de overzichtelijke stappenkaart

Let op: Vanaf 1 maart 2023 mag u (al) geen gebruik meer maken van VDM’s

Vervoert u als intermediair dierlijke mest? Het VDM zoals u dat kende, is in Nederland nu écht verleden tijd. Vanaf 1 maart is ook de overgangsperiode ten einde: u mag in Nederland voor het vervoeren van dierlijke meststoffen alleen nog gebruiken maken van het realtime Vervoersbewijs dierlijke meststoffen (rVDM). Dan worden er geen VDM’s meer geaccepteerd. Er is één uitzondering: alleen voor import en export mag u nog gebruik maken van een VDM.

Support

Heeft u vragen? Kijk dan op www.rvo.nl/rvdm. Of neem telefonisch contact met ons op: 088 - 042 42 42 (lokaal tarief).