Vraag en antwoord over uitvoering van rVDM
Voor het verantwoorden van dierlijke meststoffen worden de gevraagde gegevens in een serie van meldingen per transport doorgegeven met het rVDM van de toezichthoudende instantie (NVWA) die namens de minister optreedt. Het rVDM bestaat bij standaard vervoer uit 6 meldingen. Achtereenvolgens zijn dat: de vooraanmelding, de startmelding, de laadmelding, de weegmelding, de losmelding en de digitale bevestigingsmelding door de leverancier en afnemer van dierlijke mest. Afhankelijk van de specifieke situatie waarop een transport betrekking heeft kunnen er andere verplichtingen zijn voor de door te geven meldingen. De meldingen in het vervoersproces zijn relevant voor de verantwoording van het mesttransport. Zie ook www.rvo.nl/rvdm.
rVDM werkt realtime en digitaal. Dat heeft voor iedereen, zowel voor vervoerders, leveranciers als afnemers van mest gevolgen voor de administratie. De belangrijkste wijziging is dat u straks voor, tijdens en na het vervoer digitaal gegevens doorgeeft aan de overheid: via het systeem e-CertNL of via een bedrijfsmanagementsysteem (BMS). Vervoerders melden voor en tijdens het vervoer. Leveranciers en afnemers moeten achteraf binnen 7 dagen het vervoer digitaal bevestigen. RVO berekent voortaan de hoeveelheden fosfaat en stikstof van de geleverde mest op basis van labanalyse of forfaits. Deze gegevens kunt u daarna inzien via mijn.rvo.nl.
Op de website van RVO (www.rvo.nl/rvdm) informeren we u over de veranderingen en wat u kunt doen om met rVDM te werken. De afgelopen maanden hebben we samen met de sector het nieuwe e-Cert-systeem zorgvuldig getest voordat het daadwerkelijk wordt ingevoerd.
Het papieren Vervoersbewijs dierlijke meststoffen (VDM) maakt straks plaats voor een set digitale berichten, die samen het nieuwe digitale vervoersbewijs vormen. Hiermee worden berichten met informatie over een mesttransport onmiddellijk, efficiënt en zo veel mogelijk geautomatiseerd naar de overheid gestuurd.
e-CertNL
Met ingang van 1 januari 2023 doen zowel leverancier als afnemer binnen zeven dagen ná het vervoer de digitale bevestigingsmelding. Dat kan met behulp van e-CertNL of via een BMS. Voor het bevestigen met behulp van e-CertNL heeft u een account nodig. Meer weten over de manier waarop u met rVDM aan de slag gaat? Hier leest u meer over hoe u zich kunt voorbereiden.
U maakt een account aan door naar de site e-cert.nl te gaan. Dan klikt u in het witte blok ‘Direct naar’ op ‘Inloggen bij e-CertNL’. Om vervolgens in te kunnen loggen op e-CertNL heeft u eHerkenning niveau2+ nodig. Als u nog geen eHerkenning heeft, dan kunt u dit aanvragen op www.eherkenning.nl. Na het inloggen kiest u in de meest rechtse kolom voor ‘rVDM Vooraanmelding’ en daarna volgt u de stappen in het scherm. Meer informatie over het aanmaken van uw account vindt u ook op Voorbereiden op het rVDM (rvo.nl).
Om een account aan te maken, vult u in elk geval een e-mailadres in en een beveiligingssleutel (wachtwoord). De beveiligingssleutel gebruikt u als u inlogt via de noodprocedure. Dit doet u bij storingen in e-CertNL of eHerkenning.
Denk bij het invullen van de beveiligingssleutel aan de eisen. Gebruik minimaal 10 tekens. Die moeten bestaan uit 8 lettertekens met hoofdletters en kleine letters, minimaal één cijfer en minimaal één speciaal teken. De volgende tekens kunt u niet gebruiken: +, -, = (en dus wel de !,@,#,$,%,&,*)
U heeft de contactgegevens ingevuld. U geeft nu hieronder op waar wij de berichten heen mogen sturen. U moet minimaal één e-mailadres opgeven. Wilt u op het e-mailadres, wat u zojuist opgaf, ook berichten op ontvangen? Vul het dan nogmaals in. U kunt daarnaast nog maximaal drie andere e-mailadressen opgeven. Wilt u de extra e-mailadressen niet? Laat dan de andere velden leeg.
Het komt soms voor, dat alle velden ineens gevuld zijn met hetzelfde e-mailadres (optie auto aanvullen). Zorg dan dat alleen het eerste veld gevuld is voor u op Bewaar klikt.
Nee. De meldingen voor rVDM doet u in het systeem eCertNL. Het systeem eCert wordt ook voor andere meldingen dan mestvervoer gebruikt. Voor bijvoorbeeld certificering op afstand in eCertNL wordt een vergoeding in rekening gebracht. Dit wordt ook wel retributie genoemd. Voor het gebruik van eCertNL voor het rVDM is dat niet zo. In de regelgeving voor het rVDM is dat niet opgenomen. Er hoeft dus niet betaald te worden om van eCertNL gebruik te maken voor rVDM.
Wanneer u de machtiging Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen vastlegt in het machtigingsscherm op Mijn RVO, dan hoeft u niet eerst zelf een account aan te maken in e-certNL.
De gemachtigde partij kiest voordat hij naar rVDM Vooraanmelding gaat, namens welke relatie hij wil handelen en kiest uw naam. Wanneer hij vervolgens het scherm opent en u heeft nog geen account, dan wordt hem gevraagd om dat account aan te maken.
Dat hangt van de situatie af U mag alleen de bevestigingsmelding doen, als u niet als leverancier, afnemer of vervoerder betrokken bent bij het betreffende transport.
Wanneer u via Digi-d of eHerkenning een relatienummer aanmaakt, dan is dit direct bekend in de systemen van RVO. Het zal de volgende dag beschikbaar zijn in e-cert.nl. Wanneer RVO dit handmatig voor u moet doen, dan kan dit tot 3 werkdagen duren.
NB. Omdat er gegevens geverifieerd moeten worden bij Basisregistratie personen en Kamer van Koophandel kan het soms langer duren voordat gegevens in e-CertNL staan.
In deze handleiding staat stap voor stap uitgelegd hoe u uw meldingen voor rVDM in e-CertNL kunt versturen.
Bij het invullen van de vooraanmelding
U kunt de handleiding op e-cert.nl raadplegen bij het invullen van de vooraanmelding.
Bent u geen intermediair, kies dan voor invulhulp om uw vooraanmelding in te vullen. In de handleiding is daar meer informatie over te vinden.
U kunt soms iemand machtigen om zaken voor u te regelen. De regels zijn bij het rVDM wel anders dan u nu gewend bent. Alle informatie over machtigen leest u op de website van RVO.
Voor het vervoer van mest waarbij het vervoer verplicht moet plaatsvinden door een geregistreerde intermediair met GR-apparatuur dient het betreffende vervoermiddel juist geregistreerd te staan in het register va RVO. Tijdens het rijden moet het vervoermiddel ook op de juiste naam van de intermediair staan.
- Alleen voertuigen met GR-apparatuur zijn te selecteren. Voertuigen zonder GR kunt u handmatig invoeren.
- Staat het voertuig met GR-apparatuur niet op naam van de intermediair, maar is het wel bekend bij een andere intermediair?
Bij de vooraanmelding hoeft het voertuig nog niet op naam te staan. Tijdens het transport moet dat wel. In de vooraanmelding kunt u ook voertuigen kiezen van een andere intermediair. Zorg dat het voertuig op uw naam staat voor u gaat rijden. Dit kan achteraf gecontroleerd worden. Wijkt het voertuig in het GR-bericht af van de vooraanmelding? Dan kunt u een sanctie krijgen. - Het voertuig met GR-apparatuur is nog helemaal niet bekend?
Zorg eerst dat u het voertuig registreert bij RVO.
Het voertuig moet helemaal zijn overgedragen. Dat betekent afgemeld door de oude gebruiker en aangemeld door nieuwe gebruiker. Alleen dan mag het voertuig gebruikt worden voor het vervoer van dierlijke mest. Rijdt u toch met een voertuig dat niet op uw naam staat? Dan kan er een maatregel volgen.
Intermediairs vullen het kenteken van het trekkende voertuig in. Zij geven ook altijd het kenteken van het voertuig met GR/GPS-apparatuur op. Dit is vaak een getrokken voertuig.
Bent u geen intermediair? Dan kiest u bij het invullen voor een voertuig zonder GR/GPS-apparatuur. Als dat voertuig een kenteken heeft, vult u dat altijd in. Als u meer voertuigen gebruikt, geeft u het kenteken op van het voorste (trekkende) voertuig en het achterste (getrokken) voertuig. U kunt Nederlandse en buitenlandse kentekens invullen in e-CertNL.
Heeft uw voertuig geen kenteken? Dan vult u Geen in. Of uw voertuig een kenteken moet hebben leest u op de website van de RDW.
Voor het vervoeren van mest moet de relatie geregistreerd staan bij RVO.
Uw klant kan via mijn.rvo.nl inloggen met digiD (of e-herkenning 2+ voor een volkstuinverenigingen). In Mijn dossier staat dan het relatienummer bij Mijn gegevens.
Een partij zonder inschrijving in de kamer van Koophandel (KvK + vestigingsnummer) kunt u kiezen door in e-CertNL bij het zoekscherm Leverancier te kiezen voor BRS (particulier), U vult daar het RVO relatienummer in. Daarna vult u het postcode en huisnummer in om de relatie te selecteren.
Haalt u paardenmest voor de paardenmest-champost-keten op en vervoert u dit naar uw eigen tijdelijke opslag (voor maximaal 48 uur) of direct naar de opslag van de substraatbereider? Dan gebruikt u daarvoor Maatwerk Paarden/ponymest voor substraatproductie (PV 98400) en vult u opmerkingscode 37 in. Voor dit transport is een verzamel-rVDM niet toegestaan. U mag wel bijladen vanaf verschillende leveranciers. U moet dan wel voor elk ophaaladres een vooraanmelding hebben ingevuld.
Wanneer u als intermediair de paardenmest uit de tijdelijke opslag afvoert naar de substraatbereider, dan gebruik u daarvoor Maatwerkvervoer zonder GR-apparatuur (PV 98200). Voor dit transport is een verzamel-rVDM toegestaan. U mag niet bijladen.
Is er geen startmelding gedaan? Dan zal de vooraanmelding 14 dagen na de voorgenomen laaddatum vervallen.
Is er wel een startmelding gedaan, maar geen vervolgmeldingen? Dan komt het rVDM binnen 30 dagen na het doen van de startmelding te vervallen.
Mag ik onder ‘maatwerk afvoer champost’ ook afvoeren naar een particulier?
Nee. De afvoer van champost naar particulieren voldoet niet aan het maatwerk ‘afvoer van champost’. Daarom moet het worden vervoerd via standaard vervoer. Wanneer men aan de voorwaarden voldoet voor afvoer van dierlijke mest naar particulieren (opmerkingscode 31) dan meldt u dit via Maatwerk zonder GR/GPS-apparatuur (of indien het voertuig over GR/GPS-apparatuur beschikt via Maatwerk met GR/GPS-apparatuur)
U mag in de volgende situaties gebruik maken van een terugvaloptie:
• Als u geen internetbereik heeft
• Het rVDM-systeem is niet beschikbaar
Regels gebruik terugvaloptie
U vult als vervoerder voorafgaand aan het transport een Vervoersbewijs dierlijke meststoffen (VDM) in. Daarop vermeldt u de gegevens uit de vooraanmelding. U ondertekent het VDM. Het VDM moet aanwezig zijn bij het vervoer en bewaart u vijf jaar lang in de eigen administratie.
Binnen 7 dagen na afloop van het vervoer meldt u in e-cert.nl alle gegevens van het vervoer. Dat noemen we een namelding. Binnen 7 dagen na het invoeren van de namelding bevestigen de leverancier en afnemer het rVDM.
Terugvaloptie met een App
Heeft u een bedrijfsmanagementpakket (BMS) met een terugvaloptie? U mag dan gebruik maken van een applicatie, die zonder netwerkverbinding, dus offline, meldingen vast kan leggen. De meldingen worden verstuurd als er weer contact is met het rVDM-systeem. Ook met zo’n app moet u uiterlijk binnen 7 dagen de meldingen hebben ingediend.
In de loop van 2023 biedt ook de overheid een offline-app aan. Vanaf dat moment moet u bij terugval altijd gebruik maken van deze app of de app van een BMS indien deze de terugvaloptie ondersteunt. Daarover volgt binnenkort meer informatie op deze site.
Nee. Dat is niet nodig. Maak het transport af en meldt zo snel mogelijk als u weer bereik heeft de meldingen die nog vereist zijn en niet via de GR-apparatuur worden gemeld.
Om efficiënter te kunnen handhaven op mestvervoer is het van belang dat in de vooraanmelding wordt opgegeven wat de verwachte laad- en loslocatie is. Dit doet u met de postcode (4 cijfers en 2 letters). Dat moest in het verleden ook al. Het is dus niet nieuw.
Laadt of lost u op een erf? Neem dan de postcode op in uw administratie. Zo kunt u dit telkens opnieuw gebruiken. U kunt bij het laden of lossen op het erf ook het UBN van de ondernemer opgeven. Voor laden en lossen bij een intermediair moet u het opslagnummer doorgeven.
Lost u op een perceel op afstand? Geef dan de postcode op die de klant u opgeeft. Dat is immers ook de plaats waar uw chauffeur heenrijdt. Wijzigt de bestemming door omstandigheden dan kan dit nog aangepast worden voor het lossen.
RVO maakt voor de registratie en de verantwoording geen onderscheid in vestigingen en registreert de vrachten van verschillende vestigingen bij elkaar op één KvK-nummer. Als een leverancier of afnemer meerdere vestigingen heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en deze zijn ook bekend bij RVO dan kunt u als vervoerder kiezen tussen de verschillende vestigingen in rVDM. Vraag uw klant om het juiste nummer.
Wil uw klant per vestiging registreren, bijvoorbeeld omdat die per vestiging een administratie bijhoudt? Zorg dan dat uw klant het vestigingsnummer bekend maakt in e-cert.nl. Daarvoor moet uw klant eenmalig inloggen bij RVO. Uw klant kan daarna binnen enkele dagen bij e-cert.nl inloggen met de eHerkenning van zijn vestiging. Dat regelt RVO voor hem. De klant maakt daarna zelf een account aan in e-cert.nl.
De leverancier of afnemer kan in e-cert.nl alleen bevestigen voor een vestiging als het vestigingsnummer wordt ingevuld in de vooraanmelding rVDM en daar ook een e-CertNL account voor heeft aangemaakt. Gebruik daarom als vervoerder altijd het vestigingsnummer wat de klant doorgeeft. Vraag dit na als u hier een keuze moet maken.
Tijdens het vervoer
- Via e-Cert.nl; Door in te loggen op e-Cert.nl kunt u via de webschermen de weegmelding doorgeven.
- Via de rVDMapp; Een webapp die u op uw telefoon installeert en waarmee u onder andere de weegmelding kunt doorgeven.
- Via uw bedrijfsmanagement systeem (BMS)
Direct na het wegen moeten met de weegmelding de volgende gegevens aan rVDM worden verstuurd:
- Het rVDM-nummer van de vracht dierlijke mest die is gewogen
- De datum en het tijdstip van de gewichtsbepaling
- Het vastgestelde gewicht van de vracht dierlijke mest
- De locatie waar de gewichtsbepaling heeft plaatsgevonden (adres of GPS gegevens van de locatie)
Heeft u nog geen startmelding gedaan? Trek dan de vooraanmelding in.
Wel een startmelding, maar nog geen laad-, weeg- of losmelding gedaan? Trek dan de vooraanmelding in.
Heeft u een vervolgmelding gedaan? Maak dan het transport af. U wijzigt bij ons het rVDM met behulp van de opmerkingscode. Dat doet u via mijn.rvo.nl/vervoersbewijs-dierlijke-mest. U kunt dit pas wijzigen, nadat u bericht heeft gekregen dat het rVDM is afgerond en naar RVO is gestuurd om de berekening te maken.
De laad- en losmelding moet door de GR-apparatuur verzonden worden aan RVO. Als dit niet lukt dan geeft u via rVDM een defectmelding door. U mag het betreffende transport afronden. Voor een volgend transport dient het probleem te zijn opgelost.
Neem contact op met de leverancier van de apparatuur. En doe een handmatige laadmelding. Geef daarin op waarom u de laadmelding handmatig doet.
In de vooraanmelding past u het eerder opgegeven kenteken aan. Dit kunt u nog tot aan het laden wijzigen.
De laad- en losmelding moet door de GR-apparatuur verzonden worden aan RVO. Als dit niet lukt dan geeft u via rVDM een defectmelding door. U mag het betreffende transport afronden. Voor een volgend transport dient het probleem te zijn opgelost.
Wanneer de laad- of losmelding niet correct of volledig wordt doorgestuurd door de GR-apparatuur dan kan e-cert.nl deze niet ontvangen. U wordt dan gevraagd om handmatig een laad- of losmelding te doen.
Neem om dit (terugkerende) probleem op te lossen contact op met de leverancier van uw GR-apparatuur:
Drijfmest en vaste mest:
Eijkelkamp Agrisearch Equipment BV, Giesbeek (0313 880 200)
D-TEC Trailers BV, Kesteren (“VMA”) (0488 410 864)
Vaste mest:
Data2Track, Barneveld (0342 404 250)
MapTrace BV, De Lier (0174 241 644)
Vlastuin Group, Kesteren (“VMA”) (0488 410 864)
Nieuw in de regelgeving is dat champost altijd vervoerd moet worden door een geregistreerde intermediair en dat bij het vervoer van champost een laad en een losmelding vanuit GR-apparatuur doorgegeven moet worden.
We hebben er voor gekozen om de specificaties voor de GR-apparatuur voor de korte termijn niet verplicht aan te laten passen. Hierdoor kunt u ook met een voertuig met bestaande GR-apparatuur aan de slag. In het hoofdspoor is het nemen van een monster verplicht. Hierdoor is het inscannen van dit nummer ook bij Maatwerk Afvoer van Champost nodig in de procesflow.
U mag een willekeurig nummer van een monsterverpakking gebruiken om in te scannen bij Maatwerk Afvoer van Champost. Dit nummer mag dus ook opnieuw gebruikt worden. Het rVDM-systeem weet dat bij champost geen monster hoeft te zijn en negeert dit.
Dat werkt zo bij alle maatwerktransporten waar wel GR-apparatuur gebruikt wordt, maar bemonstering niet verplicht is.
Vervoert u champost naar een intermediair dan laat u de champost vervoeren door een geregistreerde intermediair met een transportmiddel met GR/GPS- apparatuur. Ook wegen, bemonsteren en analyseren is dan verplicht. Hiervoor gelden dan de regels van standaardvervoer.
U heeft de e-mail niet nodig om het vervoer te bevestigen. U vindt het vervoer terug op www.e-cert.nl onder Vooraanmeldingen/Lopende transporten en in de rVDM-app op het tabblad Bevestigingen.
Een bevestiging moet binnen 7 dagen door gegeven worden.
De vervoerder geeft door dat het mestmonster verloren is gegaan.
Meestal berekent RVO de hoeveelheid fosfaat en stikstof met de forfaitaire normen van de mestcode(s). Als er geen forfait is (mestcodes 111, 115 en 116) moet de vervoerder zelf de hoeveelheden doorgeven.
Verliest u het monster tijdens het vervoer? Of tijdens het vervoer naar het laboratorium?
De vervoerder geeft dat op in e-cert.nl of via zijn bedrijfsmanagementpakket. In e-cert.nl werkt dat zo:
- Log in op e-cert.nl
- Ga na naar het tabblad ‘lopend vervoer’
- Open het rVDM
- Vul de opmerkingscode 50 in (1. Vervoer)
- Doe de controlestap (3. Zekerheden)
- Doe een nieuwe startmelding (4. Startmelding)
rVDM meldt dit aan RVO. RVO berekent de hoeveelheid fosfaat en stikstof van de vracht forfaitair. Deze melding kunt u ook nog doorgeven tijdens het bevestigingsproces door leverancier en afnemer.
Gaat het monster verloren bij het laboratorium? Of is analyse niet mogelijk?
Het laboratorium vertelt de vervoerder, leverancier en afnemer dat analyse van het monster niet mogelijk is en meldt dat ook aan RVO. RVO berekent de hoeveelheid fosfaat en stikstof in de vracht forfaitair. De vervoerder hoeft dit niet meer door te geven aan e-Cert.nl.
Heeft de mestcode geen forfait?
De vervoerder geeft de hoeveel fosfaat en stikstof in kilogrammen op in e-cert.nl of via zijn bedrijfsmanagementpakket. Dat werkt zo in e-cert.nl:
- Log in op e-cert.nl
- Ga na naar het tabblad ‘lopend vervoer’ (verloren bij vervoer) of ‘afgerond vervoer (analyse niet mogelijk)
- Open het rVDM
- Vul de hoeveelheid fosfaat en stikstof in (5.laden/lossen)
De hoeveelheid fosfaat en stikstof kunt u bepalen door gehaltes van gelijkwaardige analyses van dit product te vermenigvuldigen met het gewicht van de vracht.
rVDM meldt dit aan RVO. RVO zet de hoeveelheid fosfaat en stikstof forfaitair van de vracht in het register.
Zijn de velden fosfaat en stikstof niet meer te wijzigen? Geef dan de hoeveelheid fosfaat en stikstof door met het wijzigingsformulier op www.rvo.nl.
De vervoerder meldt in e-cert.nl dat het bemonsteringsapparaat defect is. Als het probleem is opgelost dan moet hij het voertuig weer als hersteld melden.
Meestal berekent RVO de hoeveelheid fosfaat en stikstof met de forfaitaire normen van de mestcode(s). Als er geen forfait is (mestcodes 111, 115 en 116) moet de vervoerder zelf de hoeveelheden doorgeven.
Lukt het niet een monster te nemen?
De vervoerder geeft dat op in e-cert.nl of via zijn bedrijfsmanagementpakket. Dat werkt zo in e-cert.nl:
- Log in op e-cert.nl
- Ga na naar het tabblad ‘lopend vervoer’
- Open het rVDM
- Klik naast het kenteken op de knop ‘voertuig defect melding (1. Vervoer)
- Vul in welke apparaten defect zijn.
- Doe de controlestap (3. Zekerheden)
- Doe een nieuwe startmelding (4. Startmelding)
rVDM meldt dit aan RVO. RVO zet de hoeveelheid fosfaat en stikstof forfaitair in de vracht in het register.
Heeft de mestcode geen forfait?
De vervoerder geeft de hoeveel fosfaat en stikstof op in e-cert.nl of via zijn bedrijfsmanagementpakket. Dat werkt zo in e-cert.nl:
- Log in op e-cert.nl
- Ga na naar het tabblad ‘lopend vervoer’
- Open het rVDM
- Vul de hoeveelheid fosfaat en stikstof in (5.laden/lossen)
rVDM meldt dit aan bij RVO. RVO zet de hoeveelheid fosfaat en stikstof forfaitair in de vracht in het register.
Zijn de velden fosfaat en stikstof niet meer te wijzigen? Geef dan de hoeveelheid fosfaat en stikstof door met het wijzigingsformulier op www.rvo.nl.
U meldt dit via de website van e-cert.nl of via uw bedrijfsmanagementsysteem. Deze functie is alleen beschikbaar voor vervoer waarbij u rijdt met vervoermiddelen met GR/GPS-apparatuur en/of bemonsteringsapparatuur. Voor alle andere typen vervoermiddelen hoeft u geen defect te melden.
Verder rijden
U mag het mestvervoer afmaken. De meldingen die uw apparatuur normaal gesproken verstuurt, doet u tijdens het vervoer zelf in e-cert.nl (via webscherm of uw bedrijfsmanagementsysteem).
Volgende rit
U mag het voertuig niet gebruiken voor een volgende rit. U moet eerst het defect (laten) herstellen. Rijdt u toch? Dan kan het zijn dat u een sanctie krijgt.
Werkt uw apparatuur weer?
Geef dit door op de website van e-cert.nl > Bedrijfsgegevens > Voertuigen.
In geval van import en export is het gebruik van GR-apparatuur verplicht. Wanneer u geen gebruik kunt maken van GR-apparatuur omdat deze defect is, dan geeft u in de (handmatige) laad- of losmelding op, in welk land u laadt of lost. Vervolgens geeft u de postcode door.
In geval van maatwerk voor vervoer van- of naar grenspercelen in het buitenland dan geeft u in de vooraanmelding op in welk land en de postcode waar u laadt of lost door middel van de op te geven laad- of loslocatie.
Iedere partij heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. RVO maakt een berekening als alle verplichte meldingen zijn binnen gekomen. Wanneer een laad-, los- of weegmelding ontbreekt maakt RVO geen berekening. Wanneer een of beide bevestigingsmeldingen na 30 dagen nog niet zijn binnengekomen, maakt RVO wel een berekening.
RVO kan de partij die geen bevestigingsmelding doet een sanctie opleggen voor het niet of niet tijdig bevestigen van het vervoer. Niet bevestigde rVDM's (realtime Vervoersbewijs dierlijke meststoffen) worden meegenomen bij de controle of er aan de gebruiksnormen en de mestverwerkingsplicht is voldaan.
Het digitaal melden in rVDM volstaat in de meeste gevallen. Voor nationaal transport hoeft u voor de mestregelgeving geen papieren document bij zich te hebben. Wel kunt verplichtingen hebben op grond van andere regelgeving, zoals de regeling wegvervoer goederen en regels over grensoverschrijdend transport.
Bij beroepsvervoer is een vrachtbrief verplicht. Een papieren vrachtbrief is niet nodig als de gegevens uit rVDM op verzoek (bij controle en handhaving) direct getoond kunnen worden.
Voor grensoverschrijdend transport blijft het (papieren of digitale) CMR verplicht.
Het wegen en het doorgeven van het nettogewicht moet direct na het laden doorgegeven worden aan rVDM. Wanneer een tweede weging een ander gewicht oplevert dan kan de afnemer het rVDM afwijzen. Daarna kunt u het gewicht aanpassen. In rVDM wordt vastgelegd dat het gewicht is verandert na het vervoer. Zorg dat u alle weegbewijzen vastlegt in uw eigen administratie.
Ja, de prestatiekenmerken die opgenomen zijn in bijlage E van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet beschrijven de minimumvereisten waar de gebruikte GR/GPS-apparatuur aan moet voldoen. Hieraan zijn voor het rVDM geen nieuwe eisen gesteld. Er kan daardoor blijvend gebruik gemaakt worden van de nu al voorgeschreven apparatuur. Met dien verstande, dat de GR/GPS-apparatuur in staat is om de gereden routeinformatie op te slaan en beschikbaar te stellen aan de administratie.
Raadplegen van gegevens
Tijdens het vervoer heeft u een of meer weegbonnen bij u. Deze bonnen komen uit één of meer weeginstallaties. De bon is een papieren of een elektronisch bewijs. Bewaar na het wegen het bewijs in elk geval 5 jaar. Op de weegbon staat:
- Het gewicht;
- De datum en het tijdstip van wegen;
- De identificatie van de weeginstallatie
- Bij een weegbrug: Het kenteken van het vervoermiddel.
Bij een weegbrug gebruikt u het adres van de weeginstallatie. Kan dit niet? Dan mag ook het unieke keuringsnummer van de weegbrug op de weegbon gedrukt staan. Het keuringsnummer vindt u op het ijkrapport.
Bij een aanboordweegapparaat legt u het kenteken van het voertuig, het combinatienummer (bij drijfmest) of het unieke registratienummer van de weeginstallatie vast. Deze gegevens moeten op de weegbon gedrukt staan.
Gaat het om een oudere goedgekeurde weegbrug? Dan heeft u een bon nodig met een uniek keuringsnummer en een voorgedrukt adres van de weeginstallatie. Voorwaarde is dat de weeginstallatie niet geüpdatet kan worden en dat de verkoper dit openbaar heeft gemaakt. U mag het weegbewijs dan afdrukken op zo'n bon.
U kunt achteraf het vervoer op juistheid controleren via mijn.rvo.nl. Na bevestiging door leverancier en afnemer. De leverancier en de afnemer doen binnen 7 dagen na het vervoer de bevestigingsmelding. Pas als de bevestigingen binnen zijn wordt een berekening gemaakt. Per vervoer ziet u het gewicht en berekende kilo’s stikstof en fosfaat.
Bevestigen niet alle partijen binnen 7 dagen, dan kan het langer duren voor de berekening wordt gemaakt. Bij bemonsterd vervoer kan dit langer duren omdat RVO moet wachten op de laboratoriumgegevens.
U kunt mestvervoer terugvinden in via de raadpleegfuncties van de overheid. U heeft de volgende raadpleegmeldingen van de overheid:
- De meldingen over mestvervoer vindt U via www.e-cert.nl/rVDM. In het tabblad Lopend vervoer ziet u het vervoer waarvoor nog niet alle bevestigingen zijn binnengekomen. In het tabblad Afgerond vervoer ziet u het bevestigd vervoer.
- In Mijn dossier bij Transporten dierlijke mest ziet u het mestvervoer waarvan RVO een berekening heeft gemaakt.
- Staat het vervoer niet in deze lijst? Kijk dan op e-cert.nl/rVDM vooraanmelding in het tabblad Berichten of het vervoer correct is afgerond.
De analyseresultaten van het laboratorium kunt u raadplegen in uw eigen administratie. Wilt u de door ons berekende waarden zien, dan kunt u dit raadplegen in mijn dossier op www.mijn.rvo.nl.